Pages

Questions on Current Events Part-5

Questions on Current Events Part-5

Compiled by Dr. Lalit Kumar Setia | @drlalitsetia  | drlalitsetia@gmail.com
In competitive examinations, the questions are usually asked about the current affairs, geography, science, political science, current events etc. The questions most of the time, came from latest happenings and issues relating to current environment. Our team complies the information and frame questions on the basis of latest updates in various areas of knowledge while keeping a close watch over the questions being asked in various examinations. It is must to provide simplified process of learning to the viewers who may be students, officers, persons requiring updates in various areas of knowledge. 
In this part, we will cover questions on Geography. For latest information on various happenings a separate web-page 'Leaves of Progress' is also being maintained. Questions on HindiEnglishChild Development and PedagogySocial Studies etc. are also compiled and updated from time to time. 
Apart from these, the questions on RajasthanHaryanaIndia, World are also added on various linked web-pages. 
1. On National Science Day (NSD-2019), the Union HRD Minister Prakash Javadekar launched the following scheme to fund 500 science projects:
A. SITAR
B. STARK
C. STARS
D. STARE
Answer: C
2. The Indian Air Force Wing Commander selected for Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar:
A. BH Jain
B. Abhinandan Varthaman
C. Narendra Patni
D. MP Lodha
Answer: B
3. The following company launched ‘Bolo’ app to tutor children:
A. Facebook
B. Microsoft
C. Siemens
D. Google
Answer: D
4. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) signed MoU with National Centre for Good Governance (NCGG) to ensure better utilization of infrastructure during training programmes. Where is NCGG located?
A. Pune
B. Bangalore
C. New Delhi
D. Chennai
Answer: C
5. An agricultural web portal, Rice Knowledge Bank (RCB) is set up to support fast transfer of technologies from research laboratory to the farmer’s fields. Which state set up this portal?
A. Assam
B. Uttar Pardesh
C. Haryana
D. Kerala
Answer: A
6. The Japanese woman honoured as world’s oldest living person in Guinness World Records:
A. Nabi Tajima
B. Violet Brown
C. Kane Tanaka
D. Chiyo Miyako
Answer: C
7. Who is Finance Secretary of India?
A. Subhash Chandra Garg
B. Rajiv Kumar
C. Ajay Bhushan
D. Arun Jaitley
Answer: A
8. The free milk scheme Mukhyamantri Anchal Amrit Yojana is launched by:
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Uttarakhand
D. Uttar Pardesh
Answer: C
9. Who is new Election Commissioner of India?
A. Alok Chaudhary
B. Sushil Chandra
C. Shelesh Bhardwaj
D. Ashutosh Saxena
Answer: B
10. The World Bank signed a loan agreement to provide US $40 Million for availability of clean and reliable drinking water with the following state:
A. Himachal Pardesh
B. Uttar Pardesh
C. Madhya Pardesh
D. Rajasthan
Answer: A


You might be interested in the following:

1. Questions on Biology Part-1

2. Questions on Biology Part-2

3. Questions on Biology Part-3

4. Questions on Biology Part-4

5. Questions on Biology Part-5

6. Questions on Science Part-1

7. Questions on General Science Part-2

8. Questions on Science Part-3

9. Questions on Science Part-4

10. Questions on Science Part-5

11. Questions on Current Events Part-1

12. Questions on Current Events Part-2

13. Questions on Current Events Part-3

14. Questions on Current Events Part-4

No comments:

Post a Comment

Happy to hear from you. Please give your comments...