Pages

Questions on General Science Part-2

Questions on General Science Part-2

Compiled by Dr. Lalit Kumar Setia | @drlalitsetia  | drlalitsetia@gmail.com
In competitive examinations, the questions are usually asked about the current affairs, geography, science, political science, current events etc. The questions most of the time, came from latest happenings and issues relating to current environment. Our team complies the information and frame questions on the basis of latest updates in various areas of knowledge while keeping a close watch over the questions being asked in various examinations. It is must to provide simplified process of learning to the viewers who may be students, officers, persons requiring updates in various areas of knowledge. 
In this part, we will cover questions on Geography. For latest information on various happenings a separate web-page 'Leaves of Progress' is also being maintained. Questions on HindiEnglishChild Development and PedagogySocial Studies etc. are also compiled and updated from time to time. 
Apart from these, the questions on RajasthanHaryanaIndia, World are also added on various linked web-pages. 
1. In case, the blue litmus paper becomes red due to presence of a substance, then that substance will be called:
A. Acid
B. Base
C. Alkali
D. Salt
Answer: A
2. In case, the red litmus paper becomes blue due to presence of a substance, then that substance will be called:
A. Acid
B. Alkali
C. Salt
D. None of these
Answer: B
3. The full form of ASLV is:
(a) Augmented Satellite Launch Vehicle
(b) Automatic Satellite Launch Vehicle
(c) Aero Space Launch Vehicle
(d) Area Satellite Launch Vehicle
Answer: A
4. In which year, Indian Space Research Organisation (ISRO) was set up in Bengaluru?
(a) 1962
(b) 1969
(c) 1972
(d) 1952
Answer: B
5. Who reached first in space from India?
(a) Rajesh Sharma
(b) Rakesh Sharma
(c) Kalpana Chawla
(d) Sunita Williams
Answer: B
6. Which of the following country is biggest importer of arms and ammunition?
(a) Iran
(b) Afghanistan
(c) Pakistan
(d) India
Answer: D
7. India procures maximum defence equipment from which country?
(a) Russia
(b) USA
(c) Israel
(d) China
Answer: B
8. The oldest paramilitary of India is _____________.
(a) Assam Rifles

(b) BSF
(c) ITBP
(d) CRPF
Answer: A
9. The Bhabha Atomic Research Center (BARC) is located in which state?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Uttrakhand
(d) Delhi
Answer: B
10. “Our universe is expanding”, who made this statement first?
A. Newton
B. Edwin Hubble
C. Galilio
D. Copernicus
Answer:  B


You might also be interested in the following:

1.     General Knowledge on Space

2.     Scientific Causes behind Facts

3.     General Knowledge on National Highways

4.     Measurement Equipment - General Knowledge

5.     Latest Very Important Questions for Competitive Examinations

6.     Hindi - Important Questions for Competitive Examination

7.     English - Competitive Questions for Competitive Examinations



No comments:

Post a Comment

Happy to hear from you. Please give your comments...