Pages

Questions on Geography Part-1

Questions on Geography Part-1

In competitive examinations, the questions are usually asked about the current affairs, geography, science, political science, current events etc. The questions most of the time, came from latest happenings and issues relating to current environment. Our team complies the information and frame questions on the basis of latest updates in various areas of knowledge while keeping a close watch over the questions being asked in various examinations. It is must to provide simplified process of learning to the viewers who may be students, officers, persons requiring updates in various areas of knowledge. 
In this part, we will cover questions on Geography. For latest information on various happenings a separate web-page 'Leaves of Progress' is also being maintained. Questions on Hindi, English, Child Development and Pedagogy, Social Studies etc. are also compiled and updated from time to time. 
Apart from these, the questions on Rajasthan, Haryana, India, World are also added on various linked web-pages. 
1. The following mountain passes forms ‘Tri-Junction’ of India, Myanmar, and China:
A. Bomdi La
B. Nathu La
C. Jelep La
D. Diphu
Answer: D
2. Which of following state is associated with Asia’s largest Tulip Garden?
A. Assam
B. Uttarakhand
C. Jammu & Kashmir
D. Himachal Pardesh
Answer: C
3. The Helmand of Afghanistan is largest producing area for the cultivation of:
A. Cotton
B. Opium
C. Tobacco
D. Rice
Answer: B
4. The place from which river Brahamputra took U-turn and enter into India, is known as:
A. Namcha Barwa
B. Lunpo Gangri
C. Kula Kangri
D. Noijin Kangsang
Answer: A
5. The number of states touching border with Bhutan are:
A. Three
B. Four
C. Five
D. Six
Answer: B including Assam, West Bengal, Sikkim, and Arunachal Pradesh
6. The island which is disputed territory of UK and Argentina:
A. Abruka
B. Falkland
C. Seychelles
D. Queensland
Answer: B
7. The country with largest production of Uranium:
A. China
B. Australia
C. United States
D. Kazakhstan
Answer: D
8. The following state of India is famous for Garo Hills:
A. Nagaland
B. Manipur
C. Meghalaya
D. Mizoram
Answer: C
9. The river which has origin outside India:
A. Ganga
B. Yamuna
C. Brahmaputra
D. Chambal
Answer: C
10. The Narmada river is merged into
A. Indian Ocean
B. Arabian Sea
C. Bay of Bangal
D. None of the above
Answer: B

You might also be interested in the following:

1.     General Knowledge on Space

2.     Scientific Causes behind Facts

3.     General Knowledge on National Highways

4.     Measurement Equipments - General Knowledge

5.     Latest Very Important Questions for Competitive Examinations

6.     Hindi - Important Questions for Competitive Examination

7.     English - Competitive Questions for Competitive Examinations

No comments:

Post a Comment

Happy to hear from you. Please give your comments...